topBanner-02 (3)

 

Andréexpeditionen

Den 11 juli 1897 lyfte gasballongen Örnen med Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel från Danskön på Spetsbergen. Deras avsikt var att i största möjligaste mån geografiskt kartlägga det norra polarområdet genom att flyga över Nordpolen. En storslagen idé. Redan den 14 juli avbröts flygningen på grund av väderleken och det verkliga äventyret börjar, att överleva i Arktis.

Föremål, arkiv och fotografier tagna från expeditionen finns samlade på Grenna Museum – Polarcenter i världens största samling av denna historiska händelse. För även om expeditionen till Nordpolen får räknas som misslyckad på ett plan, lever fortfarande ett stort intresse för polarvärlden kvar. Dessutom finns än idag obesvarade frågor om vad som egentligen innebar slutet för Andrée, Strindberg och Frænkel. På Polarcenter, Grenna Museum, hittar du Sveriges största polarhistoriska föremålssamling från en expedition som tillhör en av de mest omskrivna.

Andréesamlingen ingår i Polarcenter. Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi är förvaltare av Andréesamlingen. Samlingen är dock sedan Kungl. Majt. beslut 1944 deponerad hos Stiftelsen Grenna Museum.

Besöka museet

Öppettider (alla dagar)
1 jan – 31 maj
1 juni – 31 aug
1 sept – 31 dec
Midsommarafton 22 juni
kl. 10.00 – 16.00
kl. 10.00 – 18.00
kl. 10.00 – 16.00
kl. 10.00 – 15.00
Stängt
julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Entré

Halva priset tills vidare på grund av utställningsbygge.

Vuxen
Barn 7-15 år
Familj
Studerande
Pensionär
70 kr 35 kr
20 kr 10 kr
160 kr 80 kr
50 kr 25 kr
50 kr 25 kr
Skolor inom Jönköpings kommun, till och med åk 9, har fri entré.
Just nu är nedre plan stängt pga ombyggnation, som också kan innebära störande ljud till och från. Därför gäller halv entré tills vidare.

Fri entré till Franckska gården
Hitta hit

Brahegatan 38-40, Grenna Kulturgård, Gränna
Se karta

 

Visningar 

Boka vår populäraste visning: S A Andrées polarexpedition.
OBS inga visningar tills vidare på grund av ombyggnation.

En grupp kan boka vår nyproducerade dramatiserade introduktionsfilm på 15 minuter och efteråt finns möjlighet att ställa frågor och diskutera expeditionen med en av museets anställda i ca 10 minuter. Efter detta är ni redo att upptäcka museet på egen hand. Bokning måste göras i förväg och kostar 200 kr, plus entréavgift.

Vi har två visningslokaler som tar 30 personer vardera. Större grupper halveras eller bokas in efter varandra. Beräknad tid för hela besöket är ca 90 minuter.

Vi har visningar för både grupper och privatpersoner. Läs mer om alla våra visningar.

Visningar & pedagogiska program

Fotografier återfunna

Axel Stakes fotografier från Danskön 1896 och 1897 har återfunnits i vårt arkiv! Lite genant. Av en tillfällighet noterade vi i Gränna Tidning 1936 att de skänkts till dåvarande Andréemuseet av apotekare C G Roos af Hjelmsäter, som efter Stakes död i USA 1902 övertog kvarlåtenskapen.

Bilderna var ämnade för en minnesskrift över expeditionen 1907, som inte blev av och bilderna har ansetts försvunna.

Vi var okunniga om kopplingen Stake – Hjelmsäter och när vi vid något tillfälle har kikat på någon bild så har vi oturligt nog lyft en som redan var bekant för oss. Vid en närmare genomgång har vi konstaterat att 25—30 av bilderna är nya eller bara kända för oss genom tryck i äldre magasin och böcker.

 

Vår Andréesamling

Vi har många bilder från S A Andrées nordpolsexpedition 1897 i våra samlingar. Personbilder, förberedelser, Danskön, Spetsbergen, expeditionen, fynden och föremålen. Till och från går vi bet på vem som är vem på porträtt/gruppbilder. Vi är mycket tacksamma för era eventuella tips och synpunkter.

saa_C3_12         saa_C3_2          saa_C2_19                 Oretuscherad_saa_C2_9

Är det någon specifik bild du letar efter hjälper vi dig gärna att hitta den. Maila oss på andree@grennamuseum.se

Vi jobbar på att lägga in alla våra bilder på Digitalt Museum, i framtiden kommer du hitta allt material där.

 
EnglishSwedishRussia