Visningar och pedagogiska program

Vi erbjuder visningar och program om såväl den lokala historien som expeditionshistoria från polarvärlden. I rutorna nedan hittar du mer information och länkar beroende på vilken typ av grupp du tillhör.

Utöver visningar för små och stora har vi också två föreläsningar som kan bokas. Du hittar dem här

Oavsett vad du väljer så bokar du genom e-post andree@grennamuseum.se eller per telefon 036-10 38 90. Skriv gärna i ärenderaden vilken visning/föreläsning som avses.

Vill du uppleva Grännas historia på egen hand så finns vandringsleden ”Mellan tallar och tullar” med informationsskyltar längs vägen. Mer information om leden finns här.

Inför besöket

Ska du besöka museet som grupp? För att besöket ska gå så smidigt som möjligt finns en del saker som är viktiga att tänka på. Här hittar du information som är bra att veta inför besöket samt arbetsblad för skolklasser.

Bra att veta inför besöket
 

Film och frågestund

saa_C2_10

Boka vår populäraste visning: Film och frågestund. I visningen ingår vår introduktionsfilm om Andrées polarexpedition samt möjlighet att ställa frågor till en av våra guider som kan berätta mer utifrån gruppens intresse.

Ska du besöka museet med en skolklass eller en barngrupp? Läs mer här: grupp för barn/ungdom.

 

Tid: 25 min
Rekommenderad tid för hela besöket: ca 60 min.
Antal: Max 30/40 personer
Pris: 200 kr (entréavgift tillkommer)
Period: Hela året

Film och guldkorn

Andréexpeditionen I visningen Film och guldkorn tas gruppen emot av en guide som ger en kort introduktion till museibesöket. Gruppen får sedan se vår introduktionsfilm om Andréexpeditionen. Därefter går guiden med gruppen och visar några utvalda ”guldkorn” bland museets föremål.

Ska du besöka museet med en skolklass eller en barngrupp? Läs mer här: grupp för barn/ungdom.

 

Tid: 40 min
Rekommenderad tid för hela besöket: ca 90 minuter.
Antal: Max 20 personer
Pris: 600 kr (entréavgift tillkommer)
Period: September-April

 

Visning Rasmus kvarn

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I den gamla industribyn Röttle, 4 km söder om Gränna, ligger Rasmus kvarn. Det är en kvarn med anor från 1600-talet som anlades av greve Per Brahe d.y. Boka en visning av Rasmus kvarn för att få höra historien om kvarnen och uppleva den speciella atmosfären som uppstår när kvarnhjulet snurrar och säden mals till mjöl. Kombinera gärna besöket med en fika på kvarnvinden (max 18 personer).

Ska du besöka Rasmus kvarn med en skolklass eller en barngrupp? Läs mer här: grupp för barn/ungdom.

Tid: 30 min/barngrupp, 60 min/vuxengrupp
Antal: Max 60 personer
Pris: 300 kr/barngrupp, 600 kr/vuxengrupp (vardag start senast 16.00 eller 800 kr övrig tid)
Period: Maj-September

Kulturvandring i Röttle by

I den gamla industribyn Röttle by söder om Gränna kan du boka en kulturhistorisk vandring med besök i Rasmus kvarn. Under vandringen berättar en guide om byns historia och industrierna som en gång låg längs Röttleån. Vandringen går på kuperad stig i ca 1,2 km. Tänk på att ha bekväma skor och kläder efter väder. Kombinera gärna besöket med en fika på kvarnvinden (max 18 personer).

Vill du boka en kulturvandring i Röttle med en skolklass eller en barngrupp? Läs mer här: grupp för barn/ungdom.

Tid: 90 min
Antal: Max 60 personer
Pris: 1000 kr (vardag start senast 16.00 eller 1400 kr övrig tid)
Period: Maj-September

 

Kvarnarnas tid i Röttle by

Röttle by - Rasmus kvarn

I denna visning görs nedslag i Röttle bys historia med syfte att levandegöra de tre benen i hållbar utveckling: ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Stort fokus läggs på skillnader mellan nutid och dåtid. Vi vill också uppmuntra till reflektioner och egna teorier om framtiden. Visningen sker utomhus. Oömma kläder efter väder är att rekommendera.

Denna visning kan endast bokas av skolklasser. Läs mer här.

 

Tid: 60 min
Antal: Max 30 personer
Pris: 600 kr
Period: Maj-September

Stadsvandring i Amalias fotspår

Amalia Erikson fick 1859 tillstånd att bedriva sockerbageri i Gränna. I tillståndet stod att hon utöver andra godsaker skulle baka ”så kallade polkagrisar”. Tack vare henne är Gränna idag hela Sveriges polkagrisstad.

Under denna stadsvandring får er grupp lära sig mer om stadens historia med utgångspunkt från var Amalia Erikson bodde. Vandringen startar och avslutas vid Grenna Museum.

 

Tid: 90 min
Antal: Max 25 personer
Pris: 1000 kr
Period: Hela året

 
EnglishSwedishRussia