topBannerV3-04

 

Polarhistoria

Polarcenter är samlingsnamnet på vår utställningsverksamhet om expeditioner i Arktis och Antarktis.

Förutom utställningen om S A Andrées polarexpedition och tillfälliga utställningar berättar vi om många andra expeditioner i Arktis och Antarktis. På entréplan, den nya basutställningen del I, finns en interaktiv touchskärm där du kan följa i spåren av ett stort antal expeditioner, i text, bild och film. Den omges av föremål från några av dessa expeditioner. Vi är särskilt glada över att för första gången kunna ge er en permanent utställning om Otto Nordenskjölds expedition till Antarktis 1901-1903 – en synnerligen resultatrik och lika dramatisk expedition. På entréplan kan du också på en bildskärm lära dig mer om var expeditioner befinner sig just idag, och vad de forskar om. Som en kontrast till samlingarnas kronjuvel – S A Andrée – har vi docenten i glaciologi, Nina Kirchner, som representant för dagens forskning. Genom föremål och bilder illustreras hennes forskning om glaciärer.

En trappa ner pågår byggnation av basutställning del II. Den blir en fortsättning på entréplan och tar vid efter att ballongen Örnen har lyft; driften på isen, väntan, fyndet på Vitön och hemkomsten. Utställningen öppnas av författaren och läkaren Bea Uusma på söndag den 13 maj – se Kalendarium.

 

Polarlänkar
Polar Museums Network
Polarforskningssekretariatet
International Polar Year 2007-2008
International Polar Heritage Committee
Polarportalen

Besöka museet

Öppettider (alla dagar)
1 jan – 31 maj
1 juni – 31 aug
1 sept – 31 dec
Midsommarafton 22 juni
kl. 10.00 – 16.00
kl. 10.00 – 18.00
kl. 10.00 – 16.00
kl. 10.00 – 15.00
Stängt
julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Entré

Halva priset tills vidare på grund av utställningsbygge.

Vuxen
Barn 7-15 år
Familj
Studerande
Pensionär
70 kr 35 kr
20 kr 10 kr
160 kr 80 kr
50 kr 25 kr
50 kr 25 kr
Skolor inom Jönköpings kommun, till och med åk 9, har fri entré.
Just nu är nedre plan stängt pga ombyggnation som också kan innebära störande ljud till och från. Därför gäller halv entré tills vidare.

Fri entré till Franckska gården
Hitta hit

Brahegatan 38-40, Grenna Kulturgård, Gränna
Se karta

 

Visningar 

Boka vår populäraste visning: S A Andrées polarexpedition.
OBS inga visningar tills vidare på grund av ombyggnation.

En grupp kan boka vår nyproducerade dramatiserade introduktionsfilm på 15 minuter och efteråt finns möjlighet att ställa frågor och diskutera expeditionen med en av museets anställda i ca 10 minuter. Efter detta är ni redo att upptäcka museet på egen hand. Bokning måste göras i förväg och kostar 200 kr, plus entréavgift.

Vi har två visningslokaler som tar 30 personer vardera. Större grupper halveras eller bokas in efter varandra. Beräknad tid för hela besöket är ca 90 minuter.

Vi har visningar för både grupper och privatpersoner. Läs mer om alla våra visningar.

Visningar & pedagogiska program

Vidareutveckling av Polarcenter

Ny basutställning, del I, har öppnat!

Den 15 nov 2016 anslog Region Jönköpings län 2 mnkr till utvecklingsprojekt Polarcenter. Det betyder att projektet nu är finansierat och vi kan realisera en fullständig omdaning av bägge våningsplanen med nya basutställningar. Tillsammans med tidigare anslag från bland annat Barbro Osher Pro Suecia Foundation, IK Foundation, Länsförsäkringar Jönköping, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, Sparbanksstiftelsen Alfa, Jönköpings läns landstings utvecklingsbidrag, Kultur- och fritidsnämnden  Jönköpings kommun och Stockholms universitet så har vi påbörjat produktionen av nya basutställningar för Polarcenter. Vi är således på väg mot en fullständig omdaning av Polarcenter. Boverket har också anslagit medel för bland annat installation av hiss mellan våningsplanen.

Produktion av basutställning del II är pågående vilket innebär att nedre plan är stängt för nyöppning söndag den 13 maj – se Kalendarium. Det innebär för närvarande bara en ”halv utställning” eftersom själva expedition och många föremål tillfälligt saknas. Vi kompenserar det med 50% rabatt på entrépriset samt att vi visa och rotera enstaka expeditionsföremål och bilder i vårt Galleri.

Utvecklingsarbetet innebär nya sätt att exponera S A Andrées Polarexpedition och de många andra expeditioner från vilka vi har material, till exempel Otto Nordenskjölds sydpolarexpedition 1901-1903. Till det historiska knyts också dagens forskning i polarvärlden på ett bättre och tydligare sätt.

 

Syfte & Mål

Polarcenter i Gränna fyller en lucka bland dagens institutioner och museer. Vårt syfte är att samla och åskådliggöra upptäcktsresande och forskning i Arktis och Antarktis. Vi gör det genom utställningar och programverksamhet.

Läs mer

Polarområdena

De är utan tvekan de mest ogästvänliga platser du kan befinna dig på, Arktis och Antarktis. Vintertid kryper kylan ibland ned emot minus 90 grader, och det bistra klimatet gör att inga större växter finns för att ge skydd åt vinden.

Läs mer
 

Vår arkiv- och förmålssamling

Sedan öppnandet av Polarcenter 2002 har samlingarna vuxit för varje år. Vi har med stor tacksamhet mottagit både lån och gåvor från museer och privatpersoner. Några exempel från Arktis är en speldosa från fartyget Vegas nordostpassage under A E Nordenskiölds ledning 1878-1880 samt ett omfattande arkivmaterial kring uppförandet och driften av den svensk-finsk-schweiziska forskningsstationen på Nordostlandet, Svalbard, i samband med Geofysik-året 1957-1958 (tredje polaråret). Från Antarktis har vi bland annat släde, skidor och instrument från Otto Nordenskjölds Sydpolsexpedition 1901-1903 samt Owe Wilsons dagböcker från den norsk-brittisk-svenska Antarktisexpeditionen 1949-1952.

                    

Är det någon specifik bild/föremål du letar efter hjälper vi dig gärna att hitta denMaila oss på andree@grennamuseum.se

Vi jobbar på att lägga in alla våra bilder på Digitalt Museum, i framtiden kommer du hitta allt material där.

Vår fotosamling

Vår polarhistoriska fotosamling spänner i huvudsak från 1872 till 1966 (därtill modernt material från våra egna resor).  Det gäller till exempel Axel Enwalls bilder från A E Nordenskiölds Spetsbergsexpedition 1872-1873 och Lars E Anderssons omfattande diabildsamling från hans övervintring på Sydpolen 1965-1966. Något av en raritet är ett album med löjtnant Herbert C Chermsides bilder från engelsmannen Benjamin Leigh Smiths Spetsbergsexpedition 1873 och Sir Ernest Shackletons fotoalbum med ett stor antal expeditionsbilder, bland annat visande det sjunkande fartyget Endurance 1915. Det senare albumet är en privat deposition.

                    

Är det någon specifik bild/föremål du letar efter hjälper vi dig gärna att hitta den. Maila oss på andree@grennamuseum.se

Vi jobbar på att lägga in alla våra bilder på Digitalt Museum, i framtiden kommer du hitta allt material där.

 

Webbkameror från våra vänorter 

Se hur det ser ut på Nordpolen just nu.

Webbkamera från Nordpolen

 

 

Se hur det ser ut på Sydpolen just nu.

Webbkamera från Sydpolen

 

 

Isläget i Arktis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se hur isläget i Arktis är just nu. Uppdateras dagligen.

National Snow and Ice Data Center i Boulder, CO

 
EnglishSwedishRussia