Andrée-favoriten

Här presenterar vi personalens och besökares favoritbild ur den omfattande bildsamlingen kring S A Andrées polarexpedition.

Här kommer vår medarbetare Elin Frykholms favorit:

Jag minns när jag läste om Andrée och hans nordpolsexpedition för första gången. Det finns mycket i denna berättelse som fascinerar, förvånar och engagerar. Något jag minns att jag reagerade extra på var att läsa om hur man framkallade Strindbergs fotografier, 33 år efter att de tagits. Tänk att få se bilderna framkallas, att få se dessa spöken framträda i ett vitt och kusligt landskap, nästan höra deras röster från andra sidan.

Det är svårt att välja en favorit bland Strindbergs fotografier. Jag har dock fastnat för den här bilden där alla tre står kring båten och kämpar med att få fram den över isen. Kanske fastnade jag för den eftersom just alla tre männen är med på den. Den är också så uppenbart arrangerad. Med en kamera som väger flera kilo handlade det knappast om några ögonblicksbilder; de ville verkligen dokumentera resan och vad de var med om. Varför tog de just denna bild? Vems idé var det? Vem bestämde hur de skulle stå? Strindberg kunde inte veta om några av hans fotografier skulle bli bra, om de skulle bli skarpa eller suddiga, om de skulle överleva resan eller klimatet. Att de släpade med sig kameran, tog sig tid och ställde upp sig för fotografering under en tid då deras enda fokus borde varit överlevnad, visar hur viktiga dessa foton var för dem.

Var det fåfänga som fick dem att ta denna bild, för att kunna visa upp sitt äventyr för resten av världen? Skulle det bli en intressant bild till en vetenskaplig bok om expeditionen? Eller var detta en del av ett testamente, ett sista meddelande till de efterlevande?

Vad som döljer sig mellan raderna i dagböckerna, och mellan fotografitillfällena får vi nog aldrig veta. Vi kan bara läsa orden, betrakta bilderna och undra.

gm-saac3-2

Vill du bidra med din favorit? Mejla din bild eller sök upp den på digitaltmuseum.se: skriv in ”s a andrées polarexpedition” eller ”grenna museum” i sökfältet. Mejla in negativnummer och din motivering till andree@grennamuseum.se.

 
EnglishSwedishRussia