Knut Fraenkels kavaj

Livet efter döden går vidare för S A Andrées polarexpedition. Bea Uusma fortsätter med Fraenkels kavaj – är det blod eller?

Vid en undersökning av Andrée-expeditionens kläder i Grenna Museums magasin har Bea Uusma gjort ett intressant fynd. I den kavaj som Knut Fraenkel bar då han hittades på Vitön år 1930 finns mörka fläckar i fodertyget. På flera ställen i fodret finns en rödbrun intorkad vätska och till skillnad från expeditionens övriga ytterplagg har denna kavaj inte genomgått konservering, vilket betyder att det finns en chans att hitta fynd som inte blivit bortklippta eller urtvättade.

Bea Uusma har nu tagit prover av tyget, för vidare analys. Om missfärgningarna i tyget visar sig bestå av blod, är det en viktig pusselbit till varför medlemmarna i expeditionen avled i oktober 1897, efter en kort tid på Vitön. Materialet kommer att undersökas vid The Department of Genetic Identification vid Erasmus MC i Rotterdam, som är ledande i Europa när det gäller detektion av gammalt blod. Analysen baseras på nyutvecklade rättsgenetiska metoder där man undersöker vävnadsspecifika DNA-varianter och görs i samarbete med Rättsgenetiska laboratorieenheten på Rättsmedicinalverket och Grenna Museum. Vid ett positivt resultat kommer svaret presenteras i en vetenskaplig artikel och på Grenna Museum.

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

 
EnglishSwedishRussia