Utställnings affisch från 2009, ”Amalia och polkagrisarna”.
Bilden föreställer Amalia med kungligt besök, Prins Carl med familj den 22 juni 1915.

Storlek: B 30 x H 42 cm

 

Exhibition poster from 2009, ”Amalia and the Peppermint rock”

Svensktillverkad frukostbricka med motiv när Amalia Erikson fick kungligt 1915.
Amalia som man säger är polkagrisens moder fick den 22 juni 1915 besök av Prins Carl med familj som hade hört ryktet om de utsökta polkagrisarna som Amalia bakade.

Storlek: 27 x 20 cm
Material: Björkfanér med melaminyta
Märkning: FSC
Handgjord i Sverige

5 st kakmått i form av polardjur, isbjörn, pingvin, späckhuggare, säl och fjällräv.

Blandade storlekar från H 5-6cm x B 4-9cm x D 2,5cm

 

Cookie cutters in the form of 5 polar animals.

Isens fånge – S/S Oscar Dicksons haveri i Nordostpassagen år 1881.

Fartyget S/S Oscar Dickson byggdes på Kockums i Malmö år 1880 för ändamålet att öppna en handelsförbindelse mellan Europa och Sibirien via den sibiriska floden Ob och Jenisej. Fartyget navigerades av två kaptener under stor påverkan av Sibiriakoff vilket förmodligen var orsaken till att man fastnade samt fick övervintra i isen med temperaturer ner till -42 grader.
Resan beskrivs utifrån eldaren Emanuel Anderssons dagbok som fångar det dagliga livet på fartyget.

Skeppsbrott i Arktis – Berättelser från övervintringar på Spetsbergen och Björnön, 1630-1750.

Pellhams Mirakel
Skörbjuggsvinter på Björnön
Fyra ryska sjömän

Att hamna på en öde ö har väl de flesta någon gång drömt om eller fastnat för. men hur är det egentligen att verkligen hamna på en? Dessa tre berättelserna handlar om hur en mindre grupp människor oavsiktligt hamnar på en ödslig ö utan möjligheter att ta sig därifrån.

Författare: Thomas Arvidsson
Språk: Svenska
Sidantal: 112
Pocket

En stigande temperatur håller på att förändra miljön i polarområdena. Permafrosten tinar, ekosystem förändras och glaciärer smälter bort framför våra ögon. De första försöken att skildra polarlandskapet med hjälp av kamera skedde för mer än 150 år sedan och här visas många av dessa bilderna för första gången. Andra har publicerats förr, men då endast som illustrationer till en text. I den här boken är det bilderna som har fått sätta agendan och vi sätter in dem i ett sammanhang med hjälp av våra berättelser.

I ett stort forskningsprojekt har gamla polarbilder letats upp och digitaliserats för att ta fram bilder av Arktis och Antarktis från förr. Det är en guldskatt som i en del fall länge ruvat i källare och arkiv, men nu samlats i en databas tillgängliga för alla. Här har vi valt ut våra favoriter

Boken är också en hyllning till de fotografer som ofta under stora umbäranden släpade på tunga kameror, framkallningsvätskor och glasplåtar tillsammans med all annan vetenskaplig utrustning. Under färder till sjöss och på lan kämpade de för att utforska detta nya land och fånga frusna ögonblick för framtiden. Nu visar vi vad de såg.

Författare: Per Holmlund och Tyrone Martinsson
Språk: Svenska
Bandtyp: Häftad
Sidantal: 258
Utgiven: 20170105

 
EnglishSwedishRussia