Axel Stakes dagböcker på auktion

Den 16 juni kommer ingenjören Axel Stakes dagböcker att auktioneras ut på Stockholms Auktionsverk. Dagböckerna skrevs 1896 och 1897 då Axel Stake var med Andréexpeditionen på Danskön, Spetsbergen. Dessa dagböcker skulle vi såklart oerhört gärna vilja ha här på Grenna Museum då de har så nära koppling till Andréexpeditionen. En polarintresserad privatperson har redan skänkt 40 000 kr till Grenna Museum för att förhoppningsvis möjliggöra museets förvärv av dagböckerna. Givaren är mycket mån om att dagböckerna ska hamna på Grenna Museum där Andréesamlingen finns, men om vi inte lyckas så återgår pengarna självklart till givaren.

Carl Gustaf Norselius, Nils Strindberg och dagboksskrivaren Axel Stake redo för en skidtur på Danskön sommaren 1897. Grenna Museums arkiv.

Ingenjör Axel Stake föddes 1868 i Stockholm. Han var med och förestod vätgasapparaten på Danskön, Spetsbergen, i samband med S A Andrées polarexpedition. Han var på plats både 1896 och 1897. Under bägge somrarna förde han dagbok och dessa dagböcker kommer alltså nu att auktioneras ut. Utropet kommer att ligga på 75 000–100 000 kr.

På hösten 1897, direkt efter Danskön, bosatte sig Axel Stake i New York där han bland annat gav föredrag om S A Andrées polarexpedition. Senare var han anställd som kemist vid olika gruvbolag i Arizona och Mexiko. Han dog i Mexiko 1901.

Det finns flera vittnesmål från tiden på Danskön, blott enstaka kända dagböcker, men bara en likt Axel Stakes med kontinuitet över bägge somrarna. Det är unika dagböcker från en person som arbetade nära S A Andrée och expeditionskamraterna under två somrar, och vars bildmaterial Grenna Museum har i sina samlingar sedan tidigare.

Vill du bidra så att Axel Stakes dagböcker kan få komma till Grenna Museum? Kontakta i så fall museichef Håkan Jorikson (hakan.jorikson@grennamuseum.se) för mer information.