Ida “Kock-Ida” Jönsson

1881–1966

Kock-Ida från Ingeryd. Ida Thörn växer upp i Ingeryd som ligger i Ölmstad socken och får efternamnet Jönsson då hon gifter sig. Ida utbildar sig till kokerska och anlitas ofta för att laga mat på olika bjudningar, både inom och utom socknen.

Ida lagar mat till bröllop, dop, begravningar, bondbjudningar och släktkalas. Vissa bjudningar kan pågå i flera dagar och då går det åt mycket mat. Det sägs att Ida är oerhört duktig på att beräkna hur mycket mat som kommer att gå åt på en bjudning och det saknas aldrig något när hon är ansvarig.

Ida är känd i trakten för sitt yrke och kallas allmänt för Kock-Ida. När Ida fyller 65 år samlas det in till en penninggåva till henne från flera socknar. Tanken är att hon ska kunna köpa en päls för pengarna, men istället hälsar hon på sin bror som bor i Amerika. Efter resan fortsätter hon med sin matlagning och drar ner på takten först när hon fyller 80 år.

Ida Jönsson. Fotot kommer ifrån Ölmstad sockenbok (1990).

Lyssna på texten:

Gå i Idas fotspår:

 
EnglishSwedishRussia