Svensk Polarfotografi 1861-1980

225.00 kr inkl. moms

Kategorier: ,

Beskrivning

Av: Per Holmlund och Tyrone Martinsson

 

Baksidestext:

En stigande temperatur håller på att förändra miljön i polarområdena. Permafrosten tinar, ekosystem förändras och glaciärer smälter bort framför våra ögon. De första försöken att skildra polarlandskapet med hjälp av kameran skedde för mer än 150 år sedan och här visas många av dessa bilder för försa gången. Andra publicerats förr men då endast som illustrationer till en text. I den här boken är bilderna som har förr sätta agendan och vi sätter dem i ett sammanhang med hjälp av våra berättelser.

I ett stort forskningsprojekt har gamla polarbilder letats upp och digitaliserats för att ta fram bilder av Arktis och Antarktis från förr. Det är en guldskatt som i en del fall länge ruvat i källare och i arkiv, men nu samlats i en databas tillgänglig för alla. Här har vi valt ut våra favoriter.

Boken är också en hyllning till de fotografer som ofta under stora umbäranden släpade tunga kameror ,framkallningsvätskor  och glasplåtar tillsammans med all annan vetenskaplig utrustning. Under färder till sjöss och på land kämpade de för att utforska detta nya land och fånga frusa ögonblick för framtiden. Nu visar vi var de såg.

 
EnglishSwedishRussia