Insamling av polarminnen

Grenna Museum har i sina samlingar ett antal dagböcker från expeditioner i Arktis och Antarktis daterade från 1890-tal till 1960-tal. Dagböckerna beskriver väder och vind, arbete i fält, exkursioner på lediga stunder och ibland även hemlängtan. De beskriver också upplevelsen av polarvärlden; landskapet med dess glaciärer och möten med djur. Den tidiga resenären, så även 1960-talets resenär, skulle få svårigheter att känna igen sig i dagens landskap. Glaciären som en gång gav ett mäktigt intryck är idag borta eller påtagligt reducerad i storlek. Det är ett annat landskap som möter dagens resenär.

Foto: Håkan Jorikson.

Grenna Museum påbörjar nu en insamling av samtida dagböcker, och i begränsad omfattning fotografier, från resor i Arktis och Antarktis för arkivering och framtida forskning kring upplevelsen och minnen av polarvärlden.

Polarvärldens landskap skiftar karaktär, så ock upplevelsen av densamma. Det är av stort betydelse för framtida forskning och kommande generation att få möjlighet att ta del av resmålet som just du beskriver det i ord; här och nu.

Dagbok efter geologen Peder Knape.

Materialet kommer att förvaras i museets arkiv och vara tillgängligt för akademisk forskning, annan jämförbar forskning och i utställningssammanhang. Vid användning kommer personnamn att ersättas med fiktiva namn om så önskas.

Ta kontakt om du vill dela med dig av dina intryck till Grenna Museum – Andréexpedition Polarcenter. Vi tar tacksamt emot original eller kopia.

Håkan Jorikson
museichef