Öppet idag:10:00 – 17:00

a

Polarcenter

Polarcenter är samlingsnamnet på vår verksamhet om expeditioner i Arktis och Antarktis. Det inkluderar S A Andrées polarexpedition.

I museets entréplan berättas det om planeringen av S A Andrées polarexpedition, fram till det att Örnen lyfter från Danskön på Spetsbergen. En introduktionsfilm om expeditionen visas kontinuerligt, den är ca 15 min. På detta plan kan du också ta del av andra expeditioner i Arktis och Antarktis. Dels genom traditionell exponering med föremål och text men också med hjälp av en interaktiv touchskärm som rymmer ett stort antal expeditioner.

Vi är särskilt glada över att för första gången kunna ge er en permanent utställning om Otto Nordenskjölds expedition till Antarktis 1901-1903 – en synnerligen resultatrik och lika dramatisk expedition.

Som en kontrast till samlingarnas ”kronjuvel” – S A Andrée – har vi docenten i glaciologi, Nina Kirchner, som representant för pågående forskning. Genom föremål och bilder illustreras hennes forskning om glaciärer.

En trappa ner fortsätter S A Andrées polarexpedition: flygning, landning, isvandring, fyndet och hemkomsten. Mot bakgrund av Bea Uusmas forskning kring dödsorsaken ägnas en del åt hennes teorier samt en AR-upplevelse där du får en tredimensionell upplevelse av vad som kan ha hänt på Vitön i början av oktober 1897.

I en filmsal visas utöver ovanstående introduktionsfilm fyra andra polarhistoriska filmer, bland annat om Otto Nordenskjölds expedition till Antarktis samt I skuggan av expeditionen – en film om de som Andréexpeditionen lämnade efter sig: Nils Ekholm, G V E Swedenborg, Gurli Linder och Anna Charlier.

Vidareutveckling av Polarcenter

Syfte och mål

Polarcenter i Gränna fyller en lucka bland dagens institutioner och museer. Vårt syfte är att samla och åskådliggöra upptäcktsresande och forskning i Arktis och Antarktis. Vi gör det genom utställningar och programverksamhet.

 

Läs mer

Polarområdena

De är utan tvekan de mest ogästvänliga platser du kan befinna dig på, Arktis och Antarktis. Vintertid kryper kylan ibland ned emot minus 90 grader, och det bistra klimatet gör att inga större växter finns för att ge skydd åt vinden.

 

Läs mer

Se hur det ser ut på Nordpolen just nu

Se hur det ser ut på Sydpolen just nu

Se hur isläget i Arktis är just nu

Uppdateras dagligen

Isläget i Arktis

0
    0
    Varukorg (Cart)
    Tomt (Empty)Tillbaka (Back)