Öppet idag:10:00 – 17:00

a

Andréexpeditionen

Den 11 juli 1897 lyfte gasballongen Örnen från Danskön, Spetsbergen, med Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel i gondolen. Deras avsikt var att i största möjligaste mån geografiskt kartlägga det norra polarområdet genom att flyga över Nordpolen. En storslagen idé. Redan den 14 juli avbröts flygningen på grund av väderleken och det verkliga äventyret börjar, att överleva i Arktis. Expeditionen åskådliggörs i en utställning på två våningsplan: förberedelserna och expeditionen. Bilder och animationer från landning och isvandring visas stora bildskärmar tillsammans med ett stort antal föremål.

Dödsorsaken gäckar oss alltjämt. I en tredimensionell upplevelse (AR-applikation) återges läkaren och författaren Bea Uusmas teorier om vad som hände de sista dagarna på Vitön 1897.

Andréesamlingen ingår i Polarcenter. Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi är förvaltare av Andréesamlingen. Samlingen är sedan Kunglig Majestäts beslut 1944 deponerad hos Stiftelsen Grenna Museum.

Vår Andréesamling

Vi har många bilder från S A Andrées nordpolsexpedition 1897 i våra samlingar. Personbilder, förberedelser, Danskön, Spetsbergen, expeditionen, fynden och föremålen. Till och från går vi bet på vem som är vem på porträtt/gruppbilder. Vi är mycket tacksamma för era eventuella tips och synpunkter.

Visningar

Vi erbjuder två olika visningar om Andréexpeditionen.

 

LÄS MER

Externa länkar

En presentation av Alec Wilkinsons bok om Andréexpeditionen som gick ut på BBC World News i februari 2012

 

Läs mer
0
    0
    Varukorg (Cart)
    Tomt (Empty)Tillbaka (Back)