The Coldest Coast

Det största boksamarbetet hittills!

Nu har det tyska förlaget Springer publicerat boken The Coldest Coast, baserad på objekt hos Scott Polar Research Institute i Cambridge och Grenna Museum Polarcenter.

På den amerikanska historikern Pete J Capelottis initiativ publiceras nu den brittiska löjtnanten Herbert C Chermsides dagbok från Benjamin Leigh Smiths Spetsbergsexpedition 1873; en expedition som kom att undsätta A E Nordenskiölds infrusna och av matbrist hårt ansatta expedition. Till dagboken fogas Chermsides fotografier från ett album som förefaller finnas i endast ett exemplar – i Grenna Museums samlingar. Ett fantastiskt bildmaterial av arktisk skönhet såväl som av bistra förhållanden, nu åtföljda av fotografens ord.

Publikationen är ett samarbete mellan historiker, kulturvetare m.fl. i fem länder som utöver dagboken bidrar med kapitel om bland annat A E Nordenskiölds expedition och det samtida djurlivet. Chermsides motiv har också refotograferats för att belysa landskapets föränderlighet.

Det är med stor glädje som Grenna Museum har deltagit i detta, det största bokprojektet i museets historia, och därigenom delat med sig av en raritet i samlingarna.

Boken publiceras på engelska och kan laddas ner redan nu: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-67880-7

Den väntas till museets butik inom ett par veckor.