All posts in Okategoriserade

Sommaren över och det innebär nya öppettider. Från och med första september har vi öppet:

Måndag: stängt.
Tisdag–fredag: 10.00–16.00
Lördag–söndag: 12.00–16.00

Välkommen!

Kamera Erik Ekelöf

För ett par veckor sedan utökades Grenna Museums samling med föremål från Otto Nordenskjölds Sydpolarexpedition 1901–1903 med en raritet. Det är expeditionsläkaren Erik Ekelöfs kamera med vilken han tog åtskilliga bilder under expeditionen. Vi har sedan tidigare hans kirurgiska instrument från övervintringen på Snow Hill på den antarktiska halvön. Kameran är av modellen Murer’s Express Newness Type G Falling Plate Detective Camera, tillverkad i Milano omkring 1900. Den var alltså relativt ny och sannolikt inköpt av Ekelöf med anledning av den förestående expeditionen. Kameran kommer inom kort att visas i vår permanenta utställning om den så kallade Sydpolarexpeditionen vars mål, namnet till trots, inte var Sydpolen utan de antarktiska trakterna söder om Kap Horn.

Erik Ekelöfs kamera som han hade med sig under Otto Nordenskjölds Sydpolarexpedition 1901–1903.

Ytterligare ett nyförvärv är ett antal skrifter från bland annat S A Andrées färder med ballongen Svea tillägnade hans lillebror Theodor Andrée. Till skrifterna hörde dessutom några fotografier från flygningarna med Svea, tillägnade Theodors hustru Rosalie Glosemeyer, samt fotografier från Andréexpeditionens avresa från Göteborg.

Skrifter av Salomon August Andrée samt fotografier.

Grenna Museum är mycket tacksamma och glada över dessa nyförvärv som berikar samlingarna och kunskapen om såväl S A Andrée och hans expedition 1897 som Otto Nordenskjölds Sydpolarexpedition 1901–1903.

Potatisar

Recept

Blanda lika delar riven potatis, smör och mjöl.

Knåda samman väl.

Grädda i tunna skivor.

Låt skivorna kallna.

Lägg skivorna på varandra med sylt (mycket sylt) emellan.

Nu kan du njuta av tårtan!


Orginaltext ur Andrées dagbok 3 december 1883:

Dec. 3. Dålig gudstjenst som vanligt. Middag: Hvitkål, kalfkotletter med potatis, brysselkål, nässlor. Dessert en god tårta lagad af lika delar rifven potatis, smör och mjöl, som väl sammanknådas och bakas i tunna skivor. Dessa få kallna och läggas derefter på hvarandra med sylt ­­­– mycket sylt emellan.

Vid en uppdatering av vårt webbordersystem skickades bekräftelser på genomförda köp ut, trots att det i många fall var mycket länge sedan dessa köp genomfördes.

Vi ber om ursäkt för detta!

Viktig information!

Stiftelsen Grenna Museum följer Folkhälsomyndighetens och Regeringens rekommendationer och beslut med anledning av covid-19.

I nuläget håller museet öppet som vanligt. Vi ger inga visningar men du kan fortfarande boka filmsal med introduktionsfilm för din grupp. För att göra en bokning måste ni vara minst 15 personer i gruppen. Vi debiterar ingen avgift för bokning av filmsal, endast ordinarie entréavgift. För entréavgifter, öppettider etc. se vår hemsida alternativt din bokningsbekräftelse.


Bokade grupper

  • Vid ankomst:
  • Ansvarig för gruppen anmäler sin grupp i receptionen. Vi vill då veta antal och vilken biljettkategori som gäller för respektive person (vuxen, barn, student, etc.).
    Övriga deltagare får under tiden hänga av sig kläder och göra eventuella toalettbesök – undvik trängsel.
  • Större grupper delas på två filmsalar med introduktionsfilm. Vi har möblerat om i filmsalarna med armlängds avstånd mellan stolarna för att undvika trängsel.
  • Håll avstånd vid kö!
  • Endast kortbetalning eller fakturering.


Enskilda besökare

  • Vi har reducerat antalet sittplatser i filmsalarna för att undvika trängsel.
  • Håll avstånd vid kö!
  • Endast kortbetalning.


Franckska gården, lokalhistorisk utställning

För den lokalhistoriska utställningen i Franckska gården ber vi dig om egenansvar. Vi ber dig hålla avstånd till andra besökare alternativt vänta en stund med ditt besök. Håll avstånd vid kö!


Grännabergets friluftsmuseum

Håll avstånd i stugorna och vagnmagasinet!


Rasmus kvarn

Kulturvandring kan bokas som vanligt. Guidning vid kvarnen ges utomhus. Endast betalning med swish för enskilda besökare. Håll avstånd vid kö!Vi beklagar det eventuella stök som ovanstående kan orsaka dig som besökare, men vi gör det av nödvändighet.

Du är hjärtligt välkommen!

Med vänlig hälsning
Håkan Jorikson, museichef

En man och en kvinna håller i en bok med texten Hus och Folk i Gränna del 2.

Nu har Hus och Folk i Gränna II äntligen släppts!

Den 8 december släpptes del II av Hus och Folk i Gränna. I boken, som är skriven av författarna Mari Lundberg och Håkan Jorikson, kan du bland annat läsa om Skomakarhuset i Gränna och polkagriskokerskan Amalia Erikson. Boken presenterar totalt 13 tomters historia, dess byggnader och många av de människor som en gång var dess hyresgäster och ägare.

Boken finns till salu både i vår museibutik och webbutik. Du kan dessutom köpa Hus och Folk i Gränna I igen!

Bokomslag med texten Hus och Folk i Gränna II. I bilden på omslaget: Tretton personer i ett rum från tidigt 1900-tal. Två föräldrar och elva barn. Alla är finklädda. Rummet är dekorerat med stora växter, väggbonader och en kristallkrona.
Bokomslag. Hus och Folk i Gränna II.
Bea Uusma undersöker Fraenkels kavaj

Tidigare i år gjorde Bea Uusma en provtagning av textilt material från Knut Frænkels kavaj. Inne i fodertyget på kavajen, som Frænkel hade på sig när han dog, upptäckte hon mörka, intorkade fläckar som skickades för analys.

Provsvaret har inte kunnat påvisa förekomst av blod. Det utesluter dock inte att fläckarna ändå innehåller blod. Det kan sannolikt bero att tyget är 122 år gammalt och har sköljts i formalin, vilket är känt för att bryta ner DNA och RNA.  

Bea Uusma:
– Man skulle ju kunna tro att det har gått för lång tid, att materialet har blivit för gammalt. Men jag tänker tvärtom. Det har gått för kort tid. Analysmetoderna utvecklas oavbrutet. För tio år sedan var det omöjligt att ens göra den här typen av analys. Om ytterligare tio år kommer det ha kommit fram nya tekniker, med ännu bättre precision. Det här är det roliga med att forska länge på samma ämne. Tekniken kommer tillslut ikapp.

Projektet utförs i samarbete med Grenna museum och Rättsgenetiska laboratorieenheten vid Rättsmedicinalverket.

Ur rapporten från The Department of Genetic Identification vid Erasmus MC, Rotterdam.
Conclusions: Failure to amplify any DNA/RNA markers may be explained by severe degradation of nucleic acids during the long storage of samples in unfavourable environmental conditions. Another possible factor is the treatment of textiles after the excavation, which included rinsing with water and formalin. The latter is well known for especially deteriorating effect on the stability of nucleic acids.

Valross i kassan

Grenna Museum söker helgpersonal!

Du som söker ska utöver svenska språket ha goda kunskaper i engelska. Du är utåtriktad, flexibel och gillar historia.

I arbetsuppgifterna ingår receptions- och butiksarbete, guidning och deltagande i programverksamhet.

Guide- och kassavana är meriterande.

Minimiålder 18 år.

För mer information, kontakta Linnéa Lundell.

Telefonnummer: 036-10 38 90 E-postadress: linnea.lundell@grennamuseum.se.

 
EnglishSwedishRussia