Öppet idag:10:00 – 17:00

a

Josefina Pettersson

nov 17, 2022

1877–1968

En eldsjäl på ålderdomshemmet. I början av 1920-talet får Fina anställning på Ölmstad ålderdomshem som sköts av Fattigvårdsstyrelsen. Fina är en viljestark och bestämd kvinna som kommer med önskningar och förslag om förbättringar till styrelsen, men hon får ofta avslag. En önskan om en prenumeration på Jönköpings-posten avslås till exempel, och en radio till ålderdomshemmet inköps bara på villkor att Fina betalar för licensen själv.

Ålderdomshemmet i Ölmstad är mycket torftigt, men under 30-talet drar man in vatten och avlopp. Så småningom inköps också nya möbler, och belysningen förbättras.

På grund av ett minskat antal boende läggs ålderdomshemmet ned i början av 40-talet. Fina avtackas med en penninggåva och får även 100 kronor i ersättning för slitage av sin symaskin som hon brukat under 18 år till godo för ålderdomshemmet. Hon får också lov att bo kvar i ett rum med kök, på villkor att hon håller hela huset städat. Ett antal år senare används byggnaden för åldringsvård igen, senare blir den privatbostad för att slutligen brinna ner.

Ålderdomshemmet låg mitt emot Ölmstad kyrka där Josefina är begravd.

Josefina Pettersson, okänt årtal. Fotot kommer ifrån en släkting till Josefina.

Lyssna på texten:

Gå i Finas fotspår:

0
    0
    Varukorg (Cart)
    Tomt (Empty)Tillbaka (Back)