Öppet idag:10:00 – 17:00

a

Kvinnorna på Östanå

nov 17, 2022

Louise von Otter har en framträdande roll i väckelsen kring Östanå. Runt henne finns det flera kvinnor som också är mycket engagerade i väckelsen.

Fanny von Otter

1847–1928

Fanny är äldsta dotter till Louise och Carl von Otter, och växer upp på Östanå. Hon är tidigt starkt religiös och deltar i uppbyggnaden av friförsamlingen i Östanå. Tillsammans med sin syster Elsa undervisar hon i söndagsskolan.

Fanny utbildar sig till sjuksköterska, flyttar till Stockholm och blir föreståndare för Röda Korsets sjuksköterskeskola och -hem. Rollen som föreståndare har hon i tolv år och för sitt arbete får Fanny mottaga den kungliga guldmedaljen Illis Quorum. I samband med detta går hon i pension. Några år senare flyttar hon tillsammans med sin mor in i den von Otterska villan i Gränna.

Elsa Sofia von Otter

1864–1938

Elsa är Louise och Carl von Otters yngsta dotter. Liksom modern och systern Fanny är hon tidigt djupt religiös och engagerar sig i friförsamlingen på Östanå, främst som söndagsskollärare. Senare utbildar hon sig till sjuksköterska och flyttar till Stockholm. Efter tiden i Stockholm flyttar hon tillbaka till Gränna. Hon gifter sig två gånger.

Anna Maria Jonsson

1824–1897

Anna Maria börjar arbeta som piga på Östanå i slutet av 1850-talet och avancerar snart till hushållerska. Hon blir Louise von Otters förtrogna och börjar kallas för ”jungfru”. Det är under namnet jungfru Anna som hon blir känd i trakten. Jungfru Anna följer sin matmor Louise von Otter i den religiösa utvecklingen i Östanå. År 1877 begär hon hos prästen om ett betyg som tillåter henne att fira nattvard utanför församlingen.

I brevväxling med den ledande frikyrkogestalten P. P. Waldenström sänder Louise ofta särskilda hälsningar från jungfru Anna. När missionsförsamlingen är i behov av pengar bidrar Anna ofta. När missionshuset ska byggas lånar hon ut 500 kronor till byggnationen. Detta var en ansenlig summa på den tiden, men var jungfru Anna fått alla pengar ifrån är inte känt.

Lovisa Jonsson

1822–1887

Lovisa och ovannämnda Anna Maria är systrar. Även Lovisa flyttar till Östanå som piga, men ett antal år efter sin syster. Liksom Anna Maria blir Lovisa snart hushållerska och en av Louise von Otters förtrogna, och även hon får titeln ”jungfru” av sin matmor. Lovisa delar sin systers religiösa engagemang och begär samtidigt som systern om ett betyg av prästen för att få fira nattvard utanför församlingen. Lovisa bidrar ofta till olika missionsändamål med mindre summor kontanta medel och hon verkar ha en stabil roll i kvinnokretsen.

Lovisa och Anna Maria kom ifrån fattiga förhållanden. De var två av tolv syskon och när deras far dog hamnade modern på fattigstugan. Genom sin religiositet lyckades systrarna göra en klassresa som inte många kunde göra vid denna tid.

Bild 1: Östanå herrgård omkring år 1900. Bild 3: Elsa Sofia von Otter. Samtliga bilder kommer ifrån Grenna Museums arkiv.

Familjen von Otter. Grenna Museums arkiv.
Fanny von Otter. Fotograf: Calla Sundbeck. Grenna Museums arkiv.
Östanå herrgård omkring år 1900. Grenna Museums arkiv.

Lyssna på texten:

Gå i kvinnornas fotspår:

0
    0
    Varukorg (Cart)
    Tomt (Empty)Tillbaka (Back)