Öppet idag:10:00 – 16:00

a

Lilian Holkberg

nov 17, 2022

1921–2003

Misstänkt spion. Lilian föds i Knukebo skola utanför Gränna. Hon utbildar sig till sekreterare och blir senare journalist på Norrskensflamman i Luleå. Hon skriver många artiklar om kvinnors rättigheter, bristande jämställdhet och arbetarnas förhållanden. Här träffar hon journalisten Fritiof Enbom. De inleder ett förhållande, men går skilda vägar efter ett par år.

Inte långt därefter anklagas Fritiof för att ha försett ryssarna med känsliga uppgifter. Det blir upptakten till den spionhistoria som kom att kallas för Enbomaffären. Lilian grips och häktas, liksom Fritiof själv och några av hans bekanta. Mot sitt nekande döms Lilian till åtta månaders fängelse. Därmed är hon den enda kvinnan i Sverige som har dömts för spioneri.

Idag ses Enbomaffären som en rättsskandal då det mesta som Fritiof berättat visat sig vara påhittat. När Lilian avtjänat sitt straff byter hon namn och lever ett tillbakadraget liv. När hon går i pension flyttar hon tillbaka till Knukebo skola, samma hus som hon växte upp i.

Lilian Ceder Holkberg längst till höger i fotot som är taget vid en skolträff vid Knukebo skola år 1962. Fotograf: Percy Heldebrandt. Grenna Museums arkiv.

Lyssna på texten:

Gå i Lilians fotspår:

0
    0
    Varukorg (Cart)
    Tomt (Empty)Tillbaka (Back)