26 maj-24 juni: Lapptäcksteknik och quiltning till nytta och nöje

En textilutställning av Anita Eldh.

Utställningen öppnas med vernissage den 26 maj kl 13.00 i Galleriet.

Lapptäcksteknik och quiltning till nytta och nöje är en utställning av Anita Eldh från Eskilstuna. Hon är medlem i Hällbyquiltarna, som quiltar tillsammans en dag varje vecka. Dessutom är hon ett par gånger per år på syhelger tillsammans med två Stockholmsgrupper och en Salagrupp. Då är det över 30 personer som sitter i ett stort rum och syr. ”Det är en stor inspirationskälla när man ser varandras arbeten och syr tillsammans från morgnarna till sent på kvällarna”, berättar Anita. För henne är det en hobby med stora skaparmöjligheter som också gör henne glad.

Att quilta är att först sy samman tygbitar i ett mönster, vilket brukar kallas för lapptäcksteknik, för att sedan binda ihop täcket med vadd och baksida. Man kan quilta allt med handsömnad precis som man gjorde förr, men idag används också symaskin. Så har du bara en symaskin kan du sätta igång!

Bra är också att ha en rullkniv, skärmatta och linjal.

Quiltning är en mycket gammal teknik som använts till kläder och täcken i många delar av världen bland annat i fjärran Östern, Indien, Iran, och de muslimska delarna av Afrika. I Europa är tekniken känd sedan äldre medeltid.

Den sociala funktionen inom hantverket har alltid varit viktig. Förr samlades människor och tillverkade täcken tillsammans.

 

Categories: ,

lapptäcke
 
Fler aktiviteter
 
23 juni-14 aug: Malning i Rasmus kvarn
26 maj-24 juni: Lapptäcksteknik och quiltning till nytta och nöje
8-12 oktober: Skolans polardagar
 
EnglishSwedishRussia